Jag har gjort för lite

Jag har precis sett Uppdrag gransknings program om den alternativa högern och hur främlingsfientlighet, rasism och hat sprids fritt och påverkar oss alla.

Samtalstonen i sociala medier, på gator och torg hårdnar. Det är i många sammanhang jag tvekar på att ta upp vissa ämnen i rädsla för att någon ska ta illa upp på grund av att de själva identifierar sig med eller tänker rösta på partier eller grupperingar som står för värderingar som skiljer sig något enormt från mina.

Valet närmar sig och jag är väldigt orolig för valresultatet. Jag hoppas att partierna i riksdagen tar sitt ansvar och hittar lösningar som gör att allt det Sverige står för när det gäller medmänsklighet, solidaritet, öppenhet och tolerans går segrande. Vi kan inte låta hatet styra oss, vi kan inte låta rädslan för varandra växa och få ännu mera makt.

Jag önskar att politiker nu skulle hålla brandtal likt det Martin Luther King höll om drömmen om ett samhälle för alla, som inte fokuserar på ojämlikhet utan på det som förenar oss och hur det som är ”vi” ska leda oss. Hur vi tillsammans ska stå upp för våra demokratiska rättigheter, för religionsfriheten, för fria medier, för öppenhet – det jag kallar Svenska värderingar.

Jag har gjort för lite för att påverka samtalet i samhället, jag har alltid inte tagit ställning när jag haft möjlighet, jag har ofta varit tyst.

Jag hoppas verkligen du utnyttjar din rösträtt och även om du inte är så intresserad av politik ändå röstar. Det finns svårigheter med alla partier. Det finns besvikelse, förakt mot politiker, känslan av att samhället har svikit på olika områden men just därför är det så viktigt att du vill vara med och påverka.

Jag ska fram till valet försöka att inte vara tyst. Jag har tankar och åsikter och vill påverka. Tillsammans kan vi påverka valresultatet och hur samhället ska se ut framöver. Men hur jag ska göra vet jag inte, att göra det inom ett visst parti känns svårt. Men jag vill inte bara sitta tyst och tänka, jag vill på något sätt försöka påverka. Vill du vara med?