Vem ser du framför dig?

När du möter en annan människa, vem ser du då? Hur gör du för att bilda dig en uppfattning? Vilka fördomar använder du för att kategorisera och bedöma människor i din närhet?

Vilken människosyn tycker du är den bästa – en där du ser alla människor som lika mycket värda eller en där du ser på den andre och tänker att det är tur att du inte är som dom?

Samtalsklimatet i Sverige har de senaste åren hårdnat. Polariseringen har ökat. Främlingsfientlighet har ökat. Det som tidigare kallades smygrasism är idag plakatrasism. Oro, hat och rädsla sprider sig i det land som för mig står för öppenhet, tolerans, alla människors lika värde och ett samhälle som säger ”välkommen hit, var med och hjälp till”.

För några dagar sedan skulle jag hämta ut ett paket på macken där jag bor. Framför mig i kön stod en man som precis som jag skulle hämta ut ett paket. Personen sa siffrorna på avin och personalen gick och hämtade lådan han beställt. Han läste högt upp personens namn, personen sa ja, och bekräftade sin identitet.

”Finnjävel” sa personalen på macken som precis lämnat över paketet. Jag blev chockad och stum, har vi inte kommit längre? Skulle det vara en rolig kommentar? Hur kände personen inombords när återigen detta nedvärderande och diskriminerande begrepp användes mot honom? Vad har han gjort för att förtjäna att ses som någon annan, någon främmande, någon med lägre status? I Marks kommun bor många människor med finskt ursprung, arbetskraftsinvandringen från Finland har varit stor under mycket lång tid. Jag vill stå upp mot detta men ändå sa jag inte ifrån där och då. Jag ska göra det, åka dit och prata med personalen om vad jag upplevde. Jag ska kontakta macken och postföretaget och påpeka vad som hände. Det kanske inte var så farligt, det var ju bara på skoj? Eller? Det är rasism – att bedömda och döma en annan människa bara utifrån vad personen heter, var han kommer ifrån, hur han ser ut eller pratar.

Jag såg för några dagar sedan filmen Sameblod – en gripande film om att inte höra hemma och inte passa in. Hur fördomar påverkar livet som till slut leder till en välja att fly bort från sitt ursprung. En kamp om att anpassa sig, förneka sitt ursprung och välja ett annat liv. Om hur hela livet blir präglat av utanförskap.

Många invandrare som kommit till Sverige nyligen har det ännu svårare. Blickar, hat, fördomar, rädsla gör ofta att samtalet inte ens påbörjas. Det känns i stämningen, det blir tyst. Man kan förstå ungefär vilka tankar som far runt i huvudena men ingen säger någonting. Religionsfriheten är grundläggande i Sverige och ändå är det många som inte tycker Muslimer ska kunna bo i och uttrycka sin tro. Många anser att kristna inte heller ska få uttrycka sin tro. Religiös extremism och brott mot lagen ska dock alltid bekämpas. Förföljelsen av människor med avvikande kultur, religion, utseende, språk eller bakgrund ökar. Hatet får mer och mer makt på sociala medier, på gator och torg, i städer och i våra olika politiska val. Vad röstar du på? Vilket samhälle vill du ha? För mig är svaret enkelt – jag vill ha ett samhälle där vi ser varandra som människor med en massa möjligheter. Där nyfikenhet och vilja att möta och lära känna varandra kan bryta utanförskapet. Där fördomar som förhindrar möten ifrågasätts och byts ut av en stor mängd erfarenheter och nya idéer.

Vi är ett av världens mest ensamma land. Många bor själva, många arbetar hemifrån, många stannar i sitt eget bostadsområde eller på sin egen tomt. Jag är inte bättre själv, jag pratar sällan med mina grannar. Men jag vill vara med och förändra samhället till det bättre. Ett varmare, nyfiket, spännande land där vi alla är inkluderade. Där ensamheten bryts, där vi bryr oss om varandra. Vi har alla fördomar, men vi kan välja om vi låter dessa styra våra liv eller inte och att ifrågasätta fördomarna gör ditt eget liv rikare.

Valet imorgon är ett val om människosyn och politiskt ledarskap. Det är ett val om hur vi ska se på varandra och bemöta olikheter. Integration är ingen enkel sak, men den underlättas mycket av att vi pratar med varandra istället för om varandra. Rasism och främlingsfientlighet är inte vägen framåt! Det kommer bli väldigt svårt att bilda regering och få en majoritet i riksdagen. I detta läge hoppas jag partiledarna står upp för vad de sagt hittar politiska lösningar som är logiska, transparenta och leder landet framåt. Om du redan förtidsröstat på ett parti som underblåser denna hårdare och kallare samhällsutveckling – tänk om. Du har möjlighet att ändra din röst genom att gå till din röstlokal imorgon. Låt inte hatet vinna över kärleken. Låt inte mörkret få makt över ljuset.