Mobilundret vid övre salen

Övre salen ligger precis utanför stadsmurarna av gamla stan i Jerusalem, på Zionsberget. Det är här som traditionen säger att den övre salen låg där Jesus firade den sista måltiden med sina lärjungar och därmed instiftade nattvarden och det var här lärjungarna väntade och sen fick ta emot den heliga anden när pingsten kom.

Lokalen är väldigt tom och enkel och på väggarna finns idag på några ställen arabisk text eftersom rummet under många år använts som moské. Att föreställa sig att det var just här som det hände är svårt, men tänker man sig ett annat rum, i ett annat hus på ungefär den här platsen så kanske…

Övre salen utanför Jerusalems stadsport vid Zionsporten. Foto: Emma Josefsson

När vi var där gick vi ut på gårdsplanen mellan husen och det finns en trappa som ledde upp till taket där det sas vara en fin utsikt. Ovanför trappan fanns en ung kvinna som fotade den fina utsikten med sin smartphone och så plötsligt glider mobilen ur hennes hand och den faller ner mot stenplattorna på marken som låg runt sex meter nedanför. Hon skrek till och börjar uppgivet springa ner för trappan. På marken var två äldre kvinnliga kristna pilgrimer varav den ena var nära att få telefonen i huvudet.

När hon hade kommit ner böjde sig en av de äldre kvinnorna ner, tog upp mobilen och konstaterade med stor förvåning att telefonen fungerade. Hon räckte telefonen till den unga kvinnan som väldigt förvånad kunde konstatera att det var sant, den fungerade trots detta långa fall och denna hårda landning. Hon hoppade och var glad och tackade Jesus. Efter det gick hon upp igen, ringde en vän och satte på videosamtal och visade sin vän att det var här som hon just hade tappat ner sin mobil och att den mirakulöst nog levde.

Det här är berättelsen om mobilundret vid övre salen och det skrivs för att du som läsare ska förstå att under så som att ömtåliga mobiler kan överleva höga fall mot en till synes säker död.

 

Heligt land – Läs mer tankar och reflektioner om min resa till Israel och Palestina