Historien har hänt, vad händer nu?

Denna port, Zionsporten i gamla stan av Jerusalem har tydliga spår av krig och skotthålen är idag med och skapar en helt annan struktur på muren än den ursprungligen haft. När vi var där gick ett stort antal Israeliska militärer in genom porten och det gav en bild som för mig säger så mycket på olika plan.

Zionsporten i Jerusalem som är sårmärkt av kulhål. Foto: Anders Josefsson

Beroende på vem du är kan du tolka den här bilden på så olika sätt. Som en bild av befrielse, eller ockupation, ökad säkerhet eller rädsla. För vissa innebär det stora antalet militärer och poliser trygghet och för andra innebär det övervakning, segregering och hinder för att kunna leva sitt liv fritt. Det finns ett ”vi” och ett ”dom” i Jerusalem och en misstänksamhet inför den andra.

Vissa påstår att Israel och Palestina-konflikten aldrig kommer kunna lösas, andra menar att det kan gå med att det inte är enkelt. Men bilden av att det bara står still och inte händer någonting  som många sagt till mig tror jag inte stämmer. Mycket har hänt genom historien i denna stad och mycket händer just nu. Vad som händer i framtiden vet vi ingenting av, men att ge upp och bara acceptera att det är som det är och kommer alltid vara så, är ingen lösning.

Heligt land – Läs mer tankar och reflektioner om min resa till Israel och Palestina