Radioteater och jul hör ihop

Idag är det den 1 december och det innebär starten för julkalendern, både i radio och tv. I år är det inga mindre än Anders och Måns som ligger bakom…Lite tankar kring radiotetater
För mig är radioteater något väldigt roligt och spännande, men tyvärr något som jag inte lyssnar på så ofta. Jag skulle önska att jag oftare skulle ta mig tid att lyssna och känna efter. Genom radio kan många känslor och tankar förmedlas och bilderna står man som lyssnare själv för. Det gör att jag blir delaktig, en del av radioteatern genom att mina tankar påverkar och bygger vidare på berättelsen… Det vore roligt om man kunde höra mer radioteater på unga radiostationer, det kan vara ett grymt sätt att bli unik och nå nya människor, som idag missar att man finns. Håller er radiostation på med någon radioteater vill jag gärna ha tips, och gärna hjälpa er att sprida det ni gör vidare till andra, som inspiration och som alternativ.

Nu till årets julkalender i Sveriges Radio

Årets julkalender i radio heter Klappkampen och är en komediserie som handlar om Klas, Lage och Renée som bor tillsammans i en udda lägenhet där Renée har en uppfinningsverkstad.

När det närmar sig jul utmanas Klas av sin bror att köpa en alldeles för dyr julklapp till deras mamma. Eftersom han själv är luspank hetsar han Renée att börja bygga uppfinningar på beställning.

Renée bygger bland annat en talande soptunna, en rimmaskin för julklappar, en rymdkapsel åt en apa och en mjuk sten åt en grottman. Själv vill hon mycket hellre ägna sig åt sin egen uppfinning, Världens Långsammaste Bil.
Renée är hjärnan i gänget, Lage är alltid positiv men ofta lite klantig medan Klas är självupptagen, pedantisk och lat.

Lyssna och njut av humor som i alla fall får mig att skratta både en och flera gånger. Kommentera gärna här vad du tycker om julkalendrar och radioteatrar.

Anders Josefsson

One thought on “Radioteater och jul hör ihop

  1. Hej Anders! Var ett tag sen. Fick sms och mail och dennma anstormning tvingade mig att gå in på bloggen och jag länkade mig snabbt hit.

    Jag har inte följt julkalendern, sover mest då. Men jag är barnvakt åt två tjejer och av någon anledning tycker de bäst om Klas. Kan du förstå detta? Det lilla jag såg av honom så var han elak momt tomten (!) lat och självupptagen!
    aaarrggg!
    Fattar inget
    kram Hanna

Comments are closed.