Måste man vara vuxen för att räknas som journalist?

Just nu sker prisutdelningen av Stora Journalistpriset. Jag sitter och kollar på programmet via webbtv och spanade in hemsidan där dom moninerade presenteras.

Vem är egentligen journalist och vad är journalistik? Måste man vara vuxen, och med många års erfarenhet för att vara en bra journalist? För mig handlar det främst om att ställa frågor och vara nyfiken. När man är ung kan det vara enklare att ställa enkla raka frågor och man behöver inte krångla till det som vuxna ofta gör…

Det är synd att inga av dom nominerade är ungdomar, men samtidigt inte oväntat. Man kanske måste bli gammal innan man kan få pris som journalist, vem vet. Hur som helst ska vi som ungdomar inte ge upp, vi har en grymt viktig roll som journalister. Vi ska uppmärksamma, ifrågasätta och granska saker som berör oss, men hur det är i skolan eller vad vi som unga brottas med för frågor kanske inte anses viktigt. Enligt media är ofta ungdomar kriminella och dumma och bryr sig inte, men det är en väldigt falsk bild av verkligheten tycker jag. Vad tycker du?

Anders Josefsson

Läs mer och se vinnarna
www.storajournalistpriset.se