Kungligt pressfoto

Jag har precis uppdaterat min avatar på facebook, här i sidhuvudet och på flera olika webbtjänster. Fotot är nu två och ett halvt år gammalt, tagit i april 2010 i samband med att jag blev utsedd till årets unga ledare av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Anders Josefsson. Foto: Sussi PeterssonFotot togs för att media skulle kunna skriva om stiftelsen och oss unga ledare som blev stipendiater och då ha fotot att använda i sina artiklar. Ett kungligt pressfoto med andra ord.

I flera år  har jag förändrats, gått upp och ner i vikt och sett väldigt olika ut i just ansiktet. Orsaken till det heter kortison.

På grund av min tarmsjukdom Ulcerös kolit med ett antal skov och sjukdomsperioder har jag fått äta större eller mindre mängder av kortison under många och långa perioder, och förra hösten var jag till och med inlagd på sjukhus för att få bland annat kortison i större mängder genom en spruta på morgonen och en på kvällen.

Jag hatar kortison.

Av det blir man speedad och trött samtidigt. Man får en massa idéer men ingen kraft för att genomföra dom utan mycket blir bara hängande i luften. Sen svullnar kroppen upp och man känner inte igen sig själv i spegeln.

Just nu mår jag bra och har inte haft något skov under våren eller sommaren. Jag hoppas och ber att det ska fortsätta vara så här och att jag framöver ska slippa kortison.

Hur jag ser ut förändras, och jag känner inte helt och fullt igen den unga mannen på fotot, jag har blivit äldre sen dess. Det är både på gott och ont.