Att vara sjuk är dyrt

Många som är sjuka har svårt att få ekonomin att gå ihop och det är svårt att ha full koll på ekonomin när man till exempel är sjukskriven.

Efter årsskiftet föreslår regeringen att det ska bli ännu dyrare. Högkostnadsskyddet för sjukvård föreslås höjas från 900.- till 1100.- och medicin höjs från 1800.- till 2200.-

För mig och många andra innebär det att sjukvård och medicin framöver kommer kosta 600.- mer, det vill säga 3300.- varje år istället för 2700.- som det kostar idag.

En annan sak jag blivit medveten om nu när jag studerar och är sjukskriven är att jag inte får sjukersättning från försäkringskassan (även om jag har en sjukpenningsgrundande inkomst sen tidigare anställning) utan det jag får är att behålla mitt studiemedel och lån. Det betyder att jag nu är sjuk och får fortsätta låna pengar som jag senare måste betala tillbaka. Att vara studerande är ingen trygg tillvaro när man är sjuk.

Här är ett intressant inslag från Sveriges Radio om att synen på sjukförsäkringen sjunker.

Lyssna: Förtroendet för sjukförsäkringen sjunker

Samhället blir kallare och uppdelningen mellan fattiga och rika, sjuka och friska ökar. Ett argument för höjningen sägs vara att många fått det bättre ekonomiskt tack vare jobbskatteavdragen, men frågan är om det är personer som är sjuka och ofta besöker sjukvården och som äter mycket mediciner som tjänat på det.

Läs artiklar

DN | DN | Dagen | SvD | SR