Prisade broderskapare

Sara Fransson och Anders Josefsson har mycket gemensamt. De är unga, broderskskapare och från Växjö. Dessutom har de nu båda blivit prisbelönade för sina insatser.

I våras fick Anders Josefsson ta emot ett fint pris ur kungens hand, ett ledarskapsstipendium på en kvarts miljon kronor, för sitt arbete med ungradio – ett företag som han startade 2004.

Anders Josefsson

Trots att han ännu inte kunnat utnyttja prispengarna, de ska gå till att utveckla ledarskapet, säger han att utmärkelsen betyder mycket.
– Att bli uppmärksammad för det jag gör är jätteroligt, det innebär också att jag har fått mer respons från vuxenvärlden, säger han.

Genom missionsförsamlingen i Växjö har Anders Josefsson lärt känna Sara Fransson, som sitter i styrelsen för broderskapsrörelsens ungdomsnätverk.

Även Sara Fransson har nyligen fått en mycket fin utmärkelse. I höst utsågs hennes kandidatuppsats i statskunskap till årets bästa samhällsvetenskapliga uppsats. Priset delas ut av fackförbundet Jusek och tidningen Fokus.

Något annat de två har gemensamt är att de är medlemmar i Broderskapsrörelsen, och att de nu går och funderar på att starta upp distriktet i Kronoberg igen. Men det är inte helt lätt att få till de fem medlemmar som behövs.
– Vi har haft folk som vill starta ett distrikt, men de är samtidigt engagerade i många andra delar av partiet, så problemet ligger i att få folk att organisera sig, säger Sara Fransson.

Det var länge sedan det fanns ett broderskapsdistrikt i Kronoberg.
– De som är aktiva nu kommer knappt ihåg det, säger Sara Fransson.

Anders Josefsson har varit medlem i broderskapsrörelsen i cirka ett år, och säger:
– Jag skulle gärna vilja vara engagerad på något vis. Jag vet inte riktigt hur, men jag vet att jag vill göra någonting och vara med och skapa någon slags samlingspunkt.

Det finns dessutom en politisk tradition i familjen som han gärna vill fortsätta.
– Jag tycker att det är spännande med politiskt arbete. Min morfar var socialdemokrat och jobbade i riksdagen. Han dog när jag var fyra, men jag kan fortfarande se spår av hans arbete i mitt liv, säger Anders Josefsson.

Relationen mellan tro och politik är en drivkraft för honom, precis som för Sara Fransson.

Hon läser nu magisternivån i statsvetenskap och säger att hennes nästa uppsats antagligen kommer att handla om tro och politik på något vis. Att både vara engagerad politiskt och studera politik ger inspiration.
– Det ena intresset föder det andra, säger hon.

På frågan om när hon tror att ett nytt distrikt kan starta, blir svaret att det inte ligger alltför långt borta i tiden.
– Förhoppningsvis kan det bli klart innan våren, när alla andra distrikt har sina årsmöten, säger Sara Fransson.

Ida Nilsing
Ida.nilsing@troochpolitik.se

Artikel publicerad i tidningen Tro och Politik 18 oktober 2010
www.troochpolitik.se

Lämna ett svar