Gud ser dig

Resan till heligt land
Israel och Palestina

I natt kom Emma och jag hem efter en veckas vistelse i framför allt Jerusalem, men även med besök till Betlehem, Nasaret, Galileen, Jordanfloden, Kapernaum, och Tagba. Jag kommer framöver skriva ner några tankar och funderingar jag fått av resan och beskriva några av de möten jag gjort och upplevelser jag varit med om.

Jerusalem sett från Olivberget vid Tårarnas kyrka. Foto: Anders Josefsson

Att berätta om den här resan utan att nämna Gud är omöjligt. Närvaron av religiösa människor av olika tro är stark i hela Jerusalem. Kläder vittnar om vilken religion personen tillhör och därmed också i stor grad vilken grad du själv identifierar dig som Israel eller Palestinier. Det finns flera olika tillstånd du som inte har medborgarskap kan söka och även om du är medborgare i Israel är det inte säkert att du har samma rättigheter som andra.

Överallt i gamla stan sitter det övervakningskameror i hundratal. Varje steg du tar dokumenteras. Det skapar både en trygghet och osäkerhet. Det är ett kontrollsystem som kan vara kränkande när det gäller den personliga integriteten och visar något av den rädsla som finns för att något ska hända.

Oavsett om du är muslim, jude, kristen eller ickereligiös bedöms du utifrån utseende, språk och kan i vissa områden röra dig fritt och i andra är du inte välkommen. Militärer och poliser är närvarande på många ställen och som turist får du inte gå överallt i gamla stan, framför allt inte på kvällarna. De religiösa platserna som finns runt om i Jerusalem gör att olika människor söker sig till ”sina egna platser” så som Västra muren, al-Aqsamoskén och Klippdomen, Heliga gravens kyrka, Via dolorosa som slingrar sig genom de olika delarna av staden.

Möten sker sällan. Språk, kultur, religion och konflikter skapar ett starkt vi och dom. Palestinier i Gaza och Västbanken har inte rätt att åka in i Israel utan speciella tillstånd, som kan vara svåra att få och någon motivering eller möjlighet att överklaga finns inte. När man åker in i Betlehem som ligger bara tjugo minuter från Jerusalem sitter skyltar uppsatta om att det är förenat med livsfara för en Israel att åka in. För många innebär den Israeliska ockupationen av Östra Jerusalem, Västbanken och Gaza att människor i Palestina har en mycket begränsad rörelsefrihet. Det här leder till att Palestinier och Israeler väldigt sällan möts och därmed är det svårt att bygga förtroende för varandra. Det en Palestinier ser är många gånger militärer och poliser och det en Israel ser av Palestina är våldsdåd och demonstrationer som kan spåra ut och bli blodiga.

Konstnären Banksy har ett hotell med världens sämsta utsikt, Walled off hotel. Foto: Emma Josefsson

Under vårat besök i Betlehem gick vi förbi The walled off hotel som nyligen öppnat. Det sägs vara det hotell med sämst utsikt av alla, nämligen muren som Israel har byggt för att stoppa människor att åka fritt från Betlehem. Där finns ett museum som belyser konflikten mellan Israel och Palestina men även Storbritanniens roll och landets brokiga förflutna. I utställningen finns mycket konst som på väldigt kreativa och tänkvärda sätt belyser hur situationen ser ut, vad muren innebär, hur ockupationen gör sig påmind varje dag. Bland annat genom övervakningskamerorna.

Övervakning som troféer på Walled off hotel i Betlehem. Foto: Anders Josefsson

Utställningen var väldigt intressant och gav en bild och visade en sida av konflikten som Israel inte gärna pratar om eller visar upp. När vi skulle lämna hotellobbyn blev vi stoppade i dörren och portvakten sa ”teargas outside”, såg bekymrade ut och motade tillbaka oss in i lobbyn. Utifrån gatan kom människor in och hostade och stannade där en stund. Det var ett oväntat lugn i situationen och det kändes som att det inte var något direkt ovanligt. Det skrämde, för om något liknande skulle hända här i Sverige så skulle det vara stora löpsedlar dagen efter.

Att välja sida i denna konflikt hjälper ingen. Många är tydligt svartvita i denna situation och trycket är stort att tycka det ena eller det andra. Oavsett vem du frågar får du olika bilder och berättelser om utsatthet, hat, segregering och övervakning.

Min reflektion kring allt det här är att ”Gud ser dig” genom övervakningskameror och vid gränskontroller, av religiösa ledare och av myndigheter. Oavsett vilken religion du tillhör, om du är turist eller infödd, inflyttad eller på väg från Jerusalem så är misstänksamheten stor från alla håll. Fred tror jag endast kan ske genom möten och samtal, inte genom uppdelning, fördomar och murar.

walledoffhotel.com

Heligt land – Läs mer tankar och reflektioner om min resa till Israel och Palestina