Välkommen Radiola!

Efter en midsommar tillsammans med Emma i Norrtälje hos Elisabet, min svärmor är jag nu med radio. Jag som arbetat som journalist och då främst med radio har faktiskt inte hör och häpna haft en radioapparat de senaste åren förutom i bilen. Jag som många andra lyssnar numera framför allt på radio via internet och som podcast.

Radion är av märket Radiola. Modellen är tillverkad 1973-1974 (tack Lars Lindskog på Radiomuseet i Göteborg för informationen om tillverkningsår). Den har tidigare ägts av Emmas mormors mor Ida Maria Larsson (1883 – 1977).

Jag sitter nu och lyssnar på Sommar i P1 på denna radio, ett program som sänts varje sommar i Sveriges Radio sedan 1959. Kanske har Maria Larsson suttit i huset Karlslund (som de byggde 1914) i Spillersboda utanför Norrtälje där vi nu firade midsommar  och lyssnat på Sommar i P1 precis som jag gör nu. Eller så kanske det är Emmas mormor Nelly Eriksson (1906 – 1993), deras dotter som bodde på övervåningen använt denna radio för att lyssna på Svensktoppen genom åren som sändes första gången 1962.

En radio med historia helt enkelt. Funderar på vad som sänts och lyssnats på genom åren.

Ljudet är bra, men det är ett dovt brum ifrån den. Kanske kan jag hitta någon som vet hur man kan åtgärda detta. Vet du vad som krävs eller någon mer information om denna radio?