Hjälp fler unga vara med och förbättra samhället

Öppet brev till Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister.

Hej Alice!

Jag heter Anders Josefsson och har i hela mitt liv varit engagerad i många olika föreningar och ungdomsrörelser. Jag vet vad det betytt för mig och som ledare har jag kunnat hjälpa många ungdomar som idag driver projekt, sänder radio, arrangerar festivaler, caféer och kulturevenemang där de blir tagna på allvar och får möjligheter att utvecklas.

Jag är idag bland annat ansvarig utgivare för Radio Live som är en ideell radiostation som sänds av unga mellan 15-20 år. Deras tankar, idéer och frågor sprids till många och påverkar på många sätt. Frågor om att vara ung idag glöms ofta bort och vuxenvärlden kan ha fördomar och förutfattade meningar om att unga är lata, oengagerade, okunniga och tas inte på allvar. Föreningslivet för unga ses i bland bara som lek, men det är på riktigt. Det är deras liv som formas och det de gör är på riktigt och påverkar samhället.

Jag är även valberedning för Ung Media som är det riksförbund som Radio Live är en del av och ser där på nära håll drivet och kraften som finns. Ofta bromsas engagemanget upp på grund av för mycket byråkrati och blanketter med svåra frågor, svårigheter att få ekonomiskt stöd, sponsring och bidrag och den stress det kan innebära att inte veta om verksamheten kan finnas kvar när ett visst projekt avslutas.

Med tryggare och mer långsiktig finansiering kan tryggheten göra att föreningarna utvecklas och växer. Fler kan engagera sig och mer verksamhet kan genomföras. Administrationen tar då inte över engagemanget och känslan av att få stöd på grund av att någon tror på det som görs skapar självförtroende och självkänsla. På köpet lär sig mängder av ungdomar mer om demokrati, människosyn, arrangörskap, ledarskap och att det är okej att försöka men inte alltid lyckas fullt ut.lsu-kampanj

Det är dags att höja stöden till barn- och ungdomsorganisationer! Stödet till ungas egen organisering har varit i praktiken oförändrat de senaste tio åren, samtidigt som antalet organisationer växer för varje år.

Ungas engagemang ska inte begränsas av sociala eller ekonomiska förutsättningar. Därför är det viktigt att ungdomsorganisationerna får schyssta villkor, ungdomsrörelsen ska vara en plats för alla unga!

Ungdomsrörelsens kraft behövs idag mer än någonsin för att bidra med lösningar på flera av de stora utmaningar som dagens generation unga möter. Arbetslöshet, bostadsbrist, sviktande psykisk hälsa och diskriminering är några av de självständighetsutmaningar som drabbar dagens ungdomar hårdare än tidigare generationer.

I höstens budget måste regeringen visa att detta är en rörelse som prioriteras. Det är dags att #dubblastödet

För regeringen är en satsning för att #dubblastödet till ung verksamhet ingen kostnad, det är en investering och besparing inför framtiden.

Nu behöver vi din hjälp för att dubbla stödet! Vad kommer du göra för att stärka ungas egen organisering?

Med vänlig hälsning
Anders Josefsson

Läs mer om kampanjen och delta på dubblastödet.se

#dubblastödet är en kampanj som initierats av
LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer.

Du kan själv engagera dig och skicka brev till politiker och skriva under en namninsamling genom att klicka här